Hvad betyder farven på studenterhuen?

af | jan 23, 2024

Med de mange forskellige uddannelser, som har studenterhuer, så er det heldigt, at der er en måde at adskille dem på – og det er nemlig farven på huen, som er den bedste indikator for dette. Lige siden man indførte de forskellige huer til de fire gymnasiale uddannelser, har det nemlig været der, man finder forskellen; og efterhånden som der er kommet flere huer til gennem tiden har disse alle fået nye farver, så traditionen kunne videreføres.

I dag tælles der 18 forskellige studenterhuer, til de forskellige uddannelser, og det kan derfor godt være lidt svært lige at huske, hvad den enkelte farve faktisk betyder. Vi har derfor samlet denne liste til dig, så du kan danne dig et overblik over hvilke studenterhue farver, som hører til de forskellige uddannelser.

Vil du vide mere om studenterhuen, så læs vores studenterhue guide her.

Gymnasiale uddannelser

Vi starter med de gymnasiale uddannelser, da det er her, huen har sin oprindelse. Huens oprindelse findes nemlig ved den almindelige STX-uddannelse, og her ser man den røde studenterhue. Den røde hue har en lang historie, og mange anser den stadig for at være den eneste rigtige – det kan du læse lidt mere om i vores artikel om hvilken hue der er den rigtige.

Da man i 1970’erne og frem indførte studenterhuer til de andre gymnasiale uddannelser også, valgte man at give dem en anden farve, så man nemt kunne se forskel på dem, og det var her, traditionen med forskellige farver på studenterhuerne opstod.

En studenterhue i blå farver

HHX, HF og HTX er alle sammen blå, og de kan derfor sammenfattes som de blå studenterhuer – men der er stadig forskel på dem. HTX har en dyb, marineblå farve, hvor HF i stedet har en lyseblå studenterhue. HHX falder i midten af de to nuancer med en kongeblå farve, som runder den blå trio af.

En ekstra gymnasial hue

Gennem senere år er der opstået en særlig gymnasial hue, som tilhører STU-uddannelsen. Disse har en stribet hue i blå, lille og pink farver. Denne hue er til de studenter, som har været gennem den særligt tilrettelagte studentereksamen, som er til dem med særlige behov.

EUD og EUX

EUD, som dækker over erhvervsuddannelserne, og EUX, som er en kombination af erhvervs- og gymnasiale uddannelser, har også deres egne huer, og har haft det i adskillige år. Her ser man den lilla studenterhue, som tilhører EUD-uddannelsen, hvor EUX i stedet byder på en særlig grå studenterhue.

De nye studenterhue farvers betydning

Der er efterhånden kommet mange nye huer til, og de byder på et væld af spændende farver, som kan være med til at give et farverigt billede i byerne

Der ses blandt andet to nye lilla nuancer, som adskiller sig fra den man ser ved EUD. I dette tilfælde er der nemlig tale om SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter, som har henholdsvis lyse og mørke nuancer af den lilla studenterhue. Her har man valgt at lave to forskellige farver, som minder om hinanden ligesom de to uddannelser, men hvor deres studenterhue-farver alligevel adskiller sig nok til, at man kan se forskel på dem.

Hos ernæringsassistenterne ser man en særlig gul studenterhue, som giver et helt særligt look; i mange tilfælde vælger de nyudklækkede ernæringsassistenter en særlig kokarde med kniv og gaffel, som symboliserer deres uddannelse yderligere – og det er faktisk noget, man også ser ved andre uddannelser. Kokarder eksisterer på alle huer, og mange har en særlig betydning, som du kan læse mere om i vores artikel om emblemer på studenterhuen. Det er nemlig ikke kun emblemer til uddannelserne, og det er faktisk noget alle kommende studenter kan overveje, hvis de ønsker et særligt præg på deres huer. Det ses også ofte ved den lyserøde hue, som tilhører de nyligt uddannede frisører.

Der findes også en orange studenterhue, som tilhører dem, som har bestået uddannelsen som pædagogisk assistent. Denne hue har stadig den hvide top, som man ser på de gymnasiale huer og alle huer, som har været nævnt hidtil, og den varierer derfor fra den helt lilla studenterhue, som man får ved den almindelige pædagoguddannelse. Denne hue er nemlig lilla bade i båndet og i toppen af huen, hvilket giver den et helt særligt look.

Dette design, hvor hele huen er ensfarvet, ses også ved murernes studenterhue, som er helt beige. Studenterhuen til murerne får derfor et meget anderledes look, som gør den meget let at kende.

Landmandshuerne og gartnerne

En almindelig grøn studenterhue tilhører landmændene – men de har faktisk lidt flere muligheder end de fleste. Der findes nemlig to forskellige varianter, hvor den ene har hvid top og grønt bånd, og en anden i stedet har et helt brunt design. Det giver lidt flere muligheder for landmændene – men de kan ikke vælge en hel grøn studenterhue, da denne i stedet tilhører gartnerne, hvilket kan siges at give god mening i forhold til deres fag.

Specielle huer

Du har måske hørt om den sorte studenterhue, som faktisk ikke har den samme betydning som de andre. Det har tidligere været den oprindelige studenterhue farve, men man skiftede til hvid for mere end hundrede år siden. Den sorte er efterfølgende blevet en farve, man reelt set selv kan vælge, om man vil bruge – den er nemlig teknisk set tilladt for alle at bruge. Den har dog i mange scenarier en særlig betydning, da man anser den for at tilhøre dem, som har haft 5 forskellige fag på A-niveau; du kan derfor vælge at gøre din studenterhue sort, hvis du ønsker at vise, at du har arbejdet ekstra hårdt for din uddannelse. Du kan vælge den sorte hue, når du bestiller din hue.

Af og til ser man også en studenterhue med flag. Disse er designet til internationale studerende, som har taget deres uddannelse i Danmark.

Skal vi finde en studentervogn til din klasse?

Udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig.

Få et uforpligtende tilbud

2 + 13 =

Send forespørgsel