Studenterræset er større end nogensinde før, og det gælder i særdeleshed også huerne. Studenterhuen er nemlig blevet mere udbredt, og der er i dag flere uddannelser end nogensinde før som får studenterhuer. Det kan derfor godt være lidt svært at få et overblik over hvilke uddannelser, som egentlig har huerne – derfor har vi samlet en oversigt over dem her.

Der er meget glamour og stil i studenterhuen, og det er noget, som de fleste er stolte af – og det følger jo med en større fejring også. Det handler derfor om at have helt styr på alt, som har med huen at gøre, og det får du i vores studenterhue guide lige her.

De gymnasiale studenterhuer

Den oprindelige studenterhue er den, som stammer fra det almindelige gymnasie, dvs. Den helt almindelige STX studenterhue. De andre gymnasiale uddannelser har naturligvis også fået huer; HF blev indført, og HHX og HTX-uddannelserne gik gennem en del reformer som gjorde dem sidestillet med gymnasiet, hvorfor de også fik indført en studenterhue.

Er du mere interesseret i hvordan man bestiller huen, så har vi en guide her, som hjælper dig på vej.

Forskellen på disse huer kom dog i farven, så man kunne adskille dem.

Selvom disse uddannelser tælles på samme niveau, og i de fleste tilfælde giver adgang til de samme videreuddannelser, så er der nemlig forskel i hvilken farve, der er på huen, og det har en stor betydning for mange. Hvor den oprindelige STX studenterhue er rød, ser du i stedet forskellige nuancer af blå ved disse andre huer – og du kan læse mere om farverne på studenterhuer her.

HF-studenter er dem, som har en uddannelse tættest på den almindelige gymnasiale uddannelse; den foregår blot over to år i stedet for gymnasiets tre, men anses for at være samme niveau – og de får derfor naturligvis en hue på lige fod med gymnasiets.

HTX-studerende går gennem en mere teknisk uddannelse, hvor man ofte har flere IT-relaterede fag og lignende, som passer ind i en moderne hverdag. De deler dog også mange af gymnasiets almindelige fag, og der har derfor ikke været nogen tvivl om, at der også skulle være en STX studenterhue, så de også kan blive fejret med maner.

HHX er en uddannelse for gymnasialt niveau, som fokuserer mere på handel, og det er noget, som appelerer til mange. Ligesom HTX deler den dog en del fag med gymnasiet, og derfor fik den naturligvis også hue sammen med de andre nye uddannelser – og de nyudklækkede studenter har derfor altid kunne glæde sig over deres HHX studenterhue.

De nyere studenterhuer

Gennem de senere år har vi set en revolution indenfor studenterhuer, hvor mange ungdomsuddannelser efterfølgende har indført deres egne studenterhuer også, så alle kan få samme rammer for at fejre færdiggørelsen af deres ungdomsuddannelser. Du finder derfor nogle særlige EUD huer i bybilledet også, når erhvervsuddannelserne fejrer deres nye studenter.

EUD studerende, som nyder en nyere studieretning, hvor erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser kombineres får også en særlig EUD hue, når de er færdige – hvilket jo netop kun er logisk, når de to grene, som deres uddannelse kombinerer, får deres egne studenterhuer.

Det er nok ikke alle, som kender til STU-uddannelsen. STU, Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, er en særlig gymnasial uddannelse, som er designet til udviklingshæmmede og andre med særlige behov; der er derfor tale om en gymnasial uddannelse på niveau med de andre, som er tilgængelig for dem, som ikke vil kunne gennemføre en normal ungdomsuddannelse – og det er derfor helt naturligt, at de også får en særlig STU studenterhue, så de også kan fejre deres studereksamen på bedste vis.

Hvilken hue er bedst?

Når der eksisterer så mange huer, som er kommet på forskellige tidspunkter, så er der naturligvis stor diskussion om hvilken hue er den rigtige – det er noget, vi går lidt mere i dybden med i vores artikel om hvilken studenterhue der er bedst.

Send forespørgsel