Studenterhuen har eksisteret i mange år. Studenterhuen fik for alvor sit comeback i 1980’erne. Det var de såkaldte “yuppier”, som var en generation af unge mennesker med styr på livet, som sås i det danske gadebillede – mest i København.
Det var i denne periode, at antallet af studenter eksploderede. Studenterhuen blev et symbol på unge mennesker med en kompetencegivende eksamen til næsten alle slags videregående uddannelser. Det var her, at yuppierne begyndte at opfinde ritualer, og det er disse ritualer næsten alle studenter den dag i dag stadigvæk hylder.

Regler for studenterhuen
§ Huen – Studenterhuen må ikke bæres, før alle eksaminerne er overstået. Det bringer uheld.
§ Hilsner fra venner – Venner, bekendte og klassekammerater kan skrive på indersiden af studenterhuen. Dette skulle efter sigende bringe studenten held i fremtiden.
§ Autograf – Venner, bekendte og klassekammerater kan signere studenterhuens inderside med deres autograf.
§ Bid i skyggen – Studentens bedste venner skal bide i studenterhuens skygge. Biddet skal være så hårdt, at afmærkningen af tænderne kan ses i skyggen.
§ Den sidste eksamen – Den sidste og endelige eksamenskarakter skal skrives i midten af studenterhuen.
§ Dumpet – Den student, der har dumpet den sidste eksamen, skal have sin hagerem/stormrem på under ALLE studenterfesterne.
§ Vågen i 24 timer – Studenterhuen skal vendes om (ligesom en kasket), så skyggen sidder i nakken, hvis studenten har været vågen i mere end 24 timer i træk.
§ 12 tal i huen – De studenter, som har fået 12, som deres sidste karakter, skal løbe efter studentervognen indtil det første stop (dog ikke hvis der er længere end 300 meter til første stop).
Druk & Øl
§ Største hattemål – Studenten med det største hattemål skal give en hel kasse øl til klassen.
§ Mindste hattemål – Studenten med det mindste hattemål skal give en hel kasse øl til klassen.
§ Højeste karaktergennemsnit – Studenten med det højeste karaktergennemsnit skal give en hel kasse øl til klassen.
§ Mindste karaktergennemsnit – Studenten med det laveste karaktergennemsnit skal give en hel kasse øl til klassen.
§ Firkant i svedbåndet i studenterhuen – Der skal klippes en firkant i svedbåndet, hvis studenten har drukket en hel kasse øl indenfor 24 timer.
§ Ølkapsel som hestehale – Der må bindes en ølkapsel fast til studenterhuen, hvis studenten har drukket en hel kasse øl på under 24 timer.
§ Solopgang – Der må klippes en trekant ovenpå firkanten i studenterhuens svedbånd for hver solopgang studenten har set.
§ Opkast – Den student, som kaster op pga. for meget alkohol, skal have et trekantet hak i skyggen/skærmen på studenterhuen.
§ Udpumpning – Hvis studenten skal til udpumpning pga. for meget alkohol, skal skyggen/skærmen på studenterhuen fjernes/klippes af.

Kærlighed & Sex
§ Kys = Firkant i huen – Hvis studenten får et kys fra en person, som studenten ikke tidligere har været i forhold med, giver det en firkant i svedbåndet på studenterhuen.
§ Frække aftaler – Får studenten anskaffet sig nogle frække aftaler i løbet af sommerens mange studenterfester, skal aftalerne skrives på indersiden af svedbåndet.
§ Kæresten smutter – De studenter, som mister deres kærester, skal have fjernet begge metalknapper på siden af studenterhuen.
§ Telefonnumre – De studenter, som får scoret sig mere end 5 telefonnumre, skal vende yderbetrækket på deres studenterhue omvendt, så korset sidder i nakken istedet for foran.
§ Kys fra samme køn – Hvis studenten kysser en person af samme køn, skal korset på studenterhuens front vendes på hovedet.
§ Scoring af samme køn – Korset på studenterhuen skal fjernes.
§ Sex med huen ovenpå hovedet – Der skal klippes et lyn i studenterhuens svedbånd, hvis studenten har sex med huen på.
§ Scor din lærer – Hvis studenten har haft sex med sin lærer, skal det hvide yderbetræk fra studenterhuen fjernes helt.
§ Beundrer – Personer, som er lune på studenten, skal skrive på studenterhuens læderkant.
§ Scor en sygeplejeske – Studenten, der scorer en sygeplejeske eller en læge, skal have fjernet studenterhuens storm-rem.
§ Sex med kæresten – Der skal klippes et hjerte i studenterhuens svedbånd, hvis studenten har haft sex med sin kæreste med studenterhuen på.
§ I vandet uden tøj på – Der skal klippes en bølge i studenterhuen, hvis studenten hopper i havet, havnen eller søen kun iført sin studenterhue.
Flere studentertraditioner
Studenterhuen er det endegyldige bevis på, at man har opnået, hvad man satte sig for, da man begyndte på sin uddannelse.
Læs mere om historien bag studenterkørsel
Når huen sænkes på hovedet efter den sidste eksamen, vil man samtidig mærke, at ens skuldre gør samme bevægelse. De sænker sig.
Års hårdt arbejde og slid er kulmineret i en hue, og presset på ens skuldre kan fortage sig. Det er en fantastisk følelse at få sænket studenterhuen på hovedet.
Det svarer til, at nogen siger: ”Godt arbejde. Nu er du færdig. Og lad os så fejre det ordentligt.”
Studenterhuen
C.L. Seifert er dansk Kongelig Hofleverandør af studenterhuer, og de har 18 forskellige at vælge imellem, alt efter hvilken man uddannelse man bliver færdig med. Vi har samlet oversigten her:
- STX: Rød/bordeaux
- HHX: Blå/kongeblå
- HTX: Navy/marineblå
- HF: Lyseblå
- HG: Lilla
- EUX: Grå
- STU: Stribet
- Frisør: Lyserød
- PAU: Orange
- SOSU-hjælper: Lyselilla
- SOSU-assistent: Mørkelilla
- Ernæringsassistent: Gul
- Landmand: Brun
- Landmand: Grøn
- Gartner: Grøn
- Murer: Beige
- Pædagog: Lilla
- Den sorte (studenter med fem A-fag): Sort
Som man kan se, er der sket rigtig meget, siden man kun kunne få en studenterhue, og at denne kun kunne erhverves, hvis man blev færdig på det almene gymnasium.
Bestil huen i god tid
Huen skal selvfølgelig bestilles i løbet af det sidste år af ens uddannelse, så producenterne har mulighed for at producere alle huerne.
Hos C.L. Seifert kan man bestille en hueopmåling på skolen, så alle elever kan prøve størrelser på samme tid og bestille. Gør man det sådan, vil huerne blive leveret inden den afsluttende eksamen.
Et udvalg fra skolen skal i samarbejde med C.L. Seifert planlægge en dag, hvor opmålingen kan foregå. Før jul det afsluttende år vil klart være at anbefale.
Vælger man løsningen med at bestille sammen som skole og få en opmåling, kan man lige så godt nedsætte et udvalg som noget af det første på det afsluttende år, så man kan lave en aftale hos C.L. Seifert og ikke lige pludselig risikerer at være for sent ude.
Hvis man ikke har lyst til at købe sin hue hos C.L. Seifert, er der selvfølgelig også andre muligheder. Bl.a. ABC-gruppen, der også har specialiseret sig i studenterhue og især er store i Sverige. De er dog også målrettet det danske marked.
Studenterhuerne svinger meget i pris, alt efter hvilken pakke man er interesseret i. De er dog også billigere, hvis man skal have en ”uddannelseshue” og ikke en ”studenterhue”.
Hos C.L. Seifert svinger priserne på studenterhuer fra 1.199 kroner for den hue, de kalder galla til 599 kroner for den hue, der hedder kongehuen, som er standardhuen for STX.
Hvor længe skal du gå med studenterhuen?
Der er lidt forskellige meninger om, hvornår man skal stoppe med at gå med sin studenterhue igen. Nogle mener, at det vil være spild kun at gå med den i en uge, fordi man har betalt så mange penge for den. Klart de fleste vælger dog at gå med den, fra man bliver færdig, til studenterugen er slut.
På den måde bliver det at lægge huen fra sig også et symbol på, at ugen med utallige festligheder nu er slut, og at man kan begynde på det næste kapitel i ens liv.
Der er ingen nedskrevne regler om, hvor længe man skal gå med huen, men vil man gerne følge flertallet, så skal huen af hovedet, når studenterugen er færdig, og hovederne skal lægges i blød.
Studentertøjet
Tøjet er ikke det vigtigste i studenterugen, men der er dog alligevel en enkelt dag, hvor det godt kan betale sig at tænke over sin påklædning.
Til dimission er det en tradition, at man ifører sig noget hvidt. Der er ingen regler for det eller noget, men hvis man gennemgår gamle studenterbilleder på de fleste uddannelser, vil man finde, at størstedelen af de fotograferede bærer hvidt.
Nogle vil også mene, at det er tradition at bære hvidt i forbindelse med den sidste eksamen, men det er mest udbredt i forbindelse med dimission.
Citater til studenterhuen
I skyggen på din studenterhue kan du få graveret et citat, et motto eller noget, der har en personlig betydning for dig.
Det er altså din mulighed for at personalisere din studenterhue og få den til at fremstå unik. Der findes rigtig mange forslag til, hvad man kan få graveret i huen.
En personlig favorit hos undertegnede er det latinske mundheld ”nunc est bibendum”, som betyder ”nu skal der drikkes”.
Tit har man også hørt folk sige ”alt over 02 er spildt arbejde”. Det er nærmest et motto blandt dovne gymnasieelever, så det har måske en relevans.
Skal det have mere poetisk pondus, kan man ty til Oehlenschläger, der udtrykte: ”At for sig er alting intet, men i alt er alting alt”.
Er man opmærksom på, hvor vigtigt hårdt er, kan man vælge at få graveret: ”The only place where success comes before work is in the dictionary”.
Disse eksempler kan forhåbentlig virke inspirerende på nogle. Man kan selvfølgelig også blot lade være med at få graveret noget i skyggen, da det selvfølgelig på ingen måde er et krav.