Måske går du allerede og glæder dig til studentergildet. Det er jo den fest, som skal markere slutningen på din ungdomsuddannelse, og det er jo lidt af en begivenhed.
Men hvornår holder man reelt set studentergildet? Er det før, under, eller efter studenterkørslen, og hvordan passer det hele sammen?
Det ser vi nærmere på her.
Hvor holder man normalt studentergildet?
Det normale tidspunkt vil typisk være meget kort tid efter, at studentereksaminerne er overstået. For nogle betyder det datoen for deres egen sidste eksamen, hvor det for andre vil være den sidste mulige eksamensdato, som anses for at være den dag, studenterne reelt set er færdige. Fordelen ved denne dag er, at man kan fejre det med venner og veninder også, men også at man typisk kender denne dato langt før man kender datoen for sin egen sidste eksamen.
Den ideelle dag for at holde studentergildet vil jo være selve dagen, man bliver student – men det er jo ikke altid, at man lige kan få det hele til at hænge sammen sådan. Men man kan jo sagtens vælge at holde den en af de efterfølgende dage i stedet, hvis det passer bedre ind i det overordnede billede.
Hvordan passer det med studenterkørslen?
Studenterkørslen foregår jo også efter eksaminerne er overstået, så hvordan får man begge disse ind i planerne?
Studenterkørslen foregår kort tid efter, at studenterne er blevet færdige. Der sættes typisk en dag eller to af til dette, men mange vælger at holde det i løbet af weekendens dage, og det kan i nogle tilfælde give plads til studentergildet inden da.
Planlæg i god tid
Som udgangspunkt er det en god ide, at I som klasse planlægger studenterkørslen i god tid. Den endelige eksamensdato kendes typisk lang tid før, og mange vælger at bestille studenterkørslen allerede i løbet af uddannelsens første år – og det giver jo god mulighed for, at man kender datoen i forvejen.
Kender man netop datoen for studenterkørslen lang tid forinden, så kan man jo snildt planlægge sit studentergilde ud fra dette. Det er helt klart noget, vi anbefaler, så der ikke pludselig opstår problemer, eller at man er nødt til at rykke noget med kort varsel.
Venner og veninders studenterfester
Det kan også være en god ide at planlægge studentergildet i god tid, hvis man ønsker at invitere nogle venner eller veninder, som også bliver studenter – for i disse tilfælde vil det jo være smartest, hvis festerne ikke ligger sammen dag (eller i så fald på samme tid).
Det kræver lidt ekstra planlægning på denne måde, men det kan være den helt rette løsning, hvis man gerne vil have de nærmeste med til festen – og man også vil med til deres.
Du bestemmer reelt set selv hvornår studentergildet skal holdes
I sidste ende er det jo faktisk op til dig at bestemme hvornår, festen skal holdes. Selvom det er normen at holde det samme dag, eller kort tid efter, man er blevet student, så er det ikke noget, du absolut skal. Hvis du f.eks. har andre planer, såsom en ferie eller andet, så kan du sagtens vælge et senere tidspunkt at gøre det på.
Er du i tvivl om, hvilke udgifter der vil være ved festen? Tjek vores artikel om hvad studentergildet koster, for at få lidt mere indblik i sagerne.