Hvem må køre studenterkørsel?

af | dec 28, 2023

Studenterkørsel er naturligvis studenternes fest, og det er dem, som kørslen er til for. Men må man ikke have en ven med på turen – eller hvad med en DJ, som styrer musikken, eller en professionel fotograf, som kan tage de lækreste billeder fra turen?

Hvem må køre studenterkørsel ifølge loven?

Færdselsstyrelsen har opsat nogle ret stramme regler for hvem, der må være med under studenterkørslen: Det er faktisk kun studenterne i den pågældende klasse, som må være med på ladet. Festen er nemlig beregnet udelukkende til de nyudklækkede studenter, og der er derfor ikke andre, som kan være med på vognen.

Det betyder derfor, at man ikke må have familiemedlemmer eller venner med på turen, uanset om det er personer, som hele klassen kender og gerne vil have med.

Hvilke uddannelser kører studenterkørsel?

Traditionelt har det kun været STX-, HHX-, HTX- og HF-studenter, som har kørt studenterkørsel, men gennem de seneste år har dette ændret sig. I dag er reglerne, at enhver uddannelse, som tager 2 år eller mere, faktisk giver mulighed for studenterkørsel – og derfor er det ikke længere kun studenter fra de gymnasiale uddannelser, som kan få lov at fejre deres dag i studentervogne.

I praksis betyder det, at alle uddannelser som EUD, EUX, IB og en HF (på f.eks. VUC eller lignende) kan fejre den festlige dag i en studentervogn – men det er faktisk ikke det eneste. Enhver ungdomsuddannelse på 2 år eller over har nemlig mulighed for studenterkørsel, uanset om I er blevet mekanikere, sygeplejersker eller noget helt tredje.

Hvad med andre studerende?

Også her er loven gældende. Man må kun have studerende med, som har bestået en minimum to årig ungdomsuddannelse. Det betyder, at man godt kan slå to klasser sammen, hvis man er to små klasser. Der skal dog være god grund til, at man kører sammen med andre end dem fra den klasse man har gået i.

Der må derfor ikke være fremmede eller tilfældige med, bare fordi de har bestået en ungdomsuddannelse. Derudover, så skal eleverne der skal med på turen være registreret, så vi ved hvor mange der er ombord, og så vi er sikre på vi overholder lovgivningen for højeste antal studerende på ladet.

Er man i tvivl, så anbefaler vi, at man kontakter os for en uddybning.

I samme omgang skal det også nævnes, at studenterkørsel faktisk også kun er tilladt for dem, som har afsluttet deres eksamen. Elever som er droppet ud, eller som ikke har bestået deres uddannelse, kan derfor heller ikke køre med.

Læs mere om hvornår man kører studenterkørsel her.

Hvem må køre studenterkørsel artikel

DJs og fotografer

Du har måske nok hørt om, at folk har haft en DJ med på studenterkørslen for at gøre festen vildere – men det er faktisk ikke lovligt. Det samme er gældende for fotografer og lignende, som ellers kunne tage billeder af jeres uforglemmelige fest.

Vi har en særlig artikel om, at man ikke må have DJs med under kørslen, hvor du finder lidt mere uddybende information derom. Hos SULA har vi valgt at opveje for dette ved at sikre, at vores lydsystemer er i absolut topklasse, og at det er nemt at bruge, så I sagtens kan holde den fedeste fest uden at have en DJ med ombord.

Undtagelser

Loven er ret stram på dette punkt, og der er faktisk meget få undtagelser at finde. Det eneste punkt, hvor der gives frihed til at have andre med er i forbindelse med en handicapmedhjælper, hvis denne er en forudsætning for, at en student kan deltage.

Hvad er årsagen til den stramme lovgivning?

Den stramme lovgivning fra færdselsstyrelsen skyldes, at der generelt er en ret stor risiko involveret med at være på ladet af vognen mens den kører. Det handler derfor om, at der ikke må være flere mennesker end højst nødvendigt med. Sikkerheden er meget vigtig for os, og derfor forventer vi, at I overholder disse regler. I kan læse mere om vores sikkerhedsregler her.

Overholdes loven ikke, så vil der fra politiets side blive uddelt bøder. Selvom loven har eksisteret siden 2016, så er det først fra 2023, at politiet er begyndt at slå ned på det; det er et af de områder, de nu fokuserer særligt på, og det er derfor ikke noget, man skal udfordre.

Skal vi finde en studentervogn til din klasse?

Udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig.

Få et uforpligtende tilbud

5 + 13 =

Send forespørgsel