Traditionen omkring studenterkørsel og fest og glade dage, når nye studenter udklækkes, er ikke nogen ny tradition. Den kan spores tilbage cirka 100 år til udsagn, der beretter om, at der blev kørt studenterkørsel på denne tid.
Der findes også billeder af studenter i hestevogne fra 1940’erne. Man mener at vide, at det i starten var en fast tradition, at man brugte studenterkørslen til at køre ind til byen og danse om en bestemt statue for at markere den festlige begivenhed.
Har I husket at booke studenterkørsel i god tid?
I København dansede man om Christian den V’s rytterstatue på Kongens Nytorv. Statuen, der også er kendt som Krinsen. Præcis som traditionen også foreskriver det i dag, hvis man bliver student i hovedstaden.
Traditionen med at danse omkring en statue for at fejre sin studentereksamen er dog ikke geografisk isoleret til København. Den har spredt sig til hele landet, sågar til den lille limfjordsø Mors i den anden ende af landet, hvor studenter gør et holdt på deres tur for at danske omkring en statue af en drikkende hest på Kirketorvet.
Traditionen har dog også oplevet problemer gennem tiden. Under besættelsen blev det forbudt at danse omkring rytterstatuen og at afholde studenterkørsel. Således var det først, de elever, der blev studenter i 1943, der fik lov til at fejre den festlige begivenhed med dans og studenterkørsel.
En mand ved navn Jørgen Rishøj har berettet om, hvordan han sammen med sine medstudenter efter deres translokation i 1959 i Sønderborg kørte med hestevogn ind til Rådhuset, hvor de dansede om Alspigen. Ligeledes erindrer han, at de brugte den efterfølgende tid på at feste hele natten hos de, der måtte have plads. Sådan som vi også kender det fra den studenterkørsel, man kører i dag, hvor man kører rundt og aflægger visit hos medlemmer af klassen.
En hyldest til Danmark
Det kan måske for nogle virke uansvarligt og useriøst at bruge rundt regnet en uge på at fejre, at man har fået sin studentereksamen ved at drikke sig fuld og feste ustandseligt.
Civilreligiøs fejring
Faktisk er selve det at fejre sin studentereksamen med kørsel, og endeløse fester, en hyldest til Danmark som nation. Det er, hvad forskerne kalder en civilreligiøs fejring. Civilreligion refererer til nationen og henviser til et samspil mellem Gud og nationen, hvorfor studenterne faktisk hylder nationen, når de tager en uge ud af kalenderen for at indtage ustyrlige mængder af alkohol.
Huen med det nationale buearmede dannebrogskors
Også studenterhuen emmer af civilreligion. Det ser man i den såkaldte kokarde, der er placeret forrest på huen. Hvis ikke man har valgt at udskifte symbolet inde i kokarden, hvilket i hvert fald CL Seifert tilbyder i dag, så sidder der et lille metalkors. Det metalkors, er ikke noget tilfældigt kors man har placeret på huen, fordi det skal være dekorativt. Det er det selvfølgelig også, men korset er det nationale buearmede dannebrogskors, som man ser dem i dannebrogsordenen.
Derfor bliver studenterhuen altså lige pludselig et nationalt symbol. Noget flere studenter måske ikke er klar over, når de har lidt svært ved at vælge mellem pakkerne hos CL Seifert og til sidst ender med at vælge den, hvori der også følger et indgraveret champagneglas med.
Studenterhuen blev første gang en ting i Danmark i 1850’erne. Dengang var den sort og udstyret med dannebrogskorset. I dag ser man den i nærmest et utal af farver. Den måske mest traditionelle findes blandt studenter fra det almene gymnasium, STX. Denne hue er rød og hvid; altså traditionelle danske farver, som vi også ser dem i Dannebrog.
Studenterturen er en historisk begivenhed
Når man tager summen af de mange rituelle handlinger, der følger med det at blive student; herunder studenterkørsel og studenterhuen, så får man en historisk begivenhed, der strækker sig langt tilbage, og som tilsyneladende vinder større udbredelse. I hvert fald ser man en stigning i antallet af studenterhuer, der kan erhverves.
Selve det at blive student er et civilreligiøst overgangsritual, der skal hylde nationen og fejre, at studenterne kan høste frugterne af års hårdt slid.